PENTAX: KÖZÉPFORMÁTUM HELYETT FULL-FRAME

A hét legnagyobb újsága a Pentax házatájáról mindenképpen a középformátumú digitális fejlesztésük, a 645D projekt felfüggesztése volt. A még 2005-ben bemutatott 30 megapixeles Kodak CCD-vel szerelt gép a Pentax 645 N II-őt hivatott volna leváltani és a Pentax kihangsúlyozta bár, hogy nem leállításról van szó, mégis olybá tűnhet, hogy most valami egészen másra összpontosít a gyár. (Azóta persze a Kodak sem gyárt nagyméretű érzékelőt).A PentaxLife a tegnapi nap folyamán azt találta írni, hogy a fejlesztők átcsoportosítása egy teljes Leica képkockával megegyező méretű szenzorral szerelt váz megalkotása miatt vált szükségessé és a K20D-ben megjelent, Samsunggal közös fejlesztésű CMOS szenzor ezt még akár indokolhatja is, ha nagyon meglódulna a fantáziám. Ha ez tényleg így van, és a Pentax egy full frame géppel kíván betörni a prosumer kategóriába, akkor nagyon kiváncsi leszek, hogy mit fog kezdeni a szép számú DA és DA* lencsével, amit a K10D megjelenése óta dobott piacra, tekintve, hogy ezek APS-C mérethez készültek. Ha arra gondolok, hogy a Nikon a D3-mal állt át a full frame érzékelőre és azt a sok tucatnyi DX objektívot félresöpörte emiatt, akkor azt kell mondanom, hogy nem lehetetlen, hogy a Pentax előáll egy új optikai palettával is.

Csak egy röpke beszúrás álljon itt: mivel elég nagy félreértés volt a "digitális tükörreflexes gépek számára" címke ügyében, pár hete leteszteltem három objektívvel (Pentax-A 50mm, Pentax DA 18-55mm és Sigma 28-135mm), hogy ugyanazon a gyújtótávolságon (50mm volt a választott) a DA üvegek mutatnak-e eltérést -- és nem mutattak. Tehát a digitális SLR gépek számára fejlesztett objektívek mindössze annyiban térnek el a teljes méretű kört rajzoló társaiktól, hogy csupán az APS-C érzékelőt fedik le, a gyújtótávolság általi torzítás viszont nem változik. Ez csupán elméleti matematika volt eddig is, hiszen a DA objektívek gyújtótávolsága nem szükségszerűen az, mint ami rájuk van írva. :o)

Egy biztos: ha a Pentax full-frame vázat fejleszt, akkor a régi objektívek ára megint szép magasan fog szárnyalni, mint annó a K10D megjelenésekor - ám a legendás régi üvegek ma is rettentő drágák tudnak lenni.

Bár hivatalosan csak a hónap végén érkeznek hazánkba az első darabok, elképzelhető, hogy a közeljövőben lehetőségem lesz egy K20D vázat kipróbálni és megmutatni Nektek, illetve elmondani tapasztalataimat róla. Nem célom átalakulni Pentax bloggá, mégis most már sorozatban elsőként tudok hírt adni Pentaxos infókról magyarul és erről a szokásomról a jövőben sem kívánok lemondani. :o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« maradj éhes, maradj bolond
sigma 10-20mm F/4-5,6 ex dc hsm »

645d     fotó     fotótech     full frame     k10d     középformátum     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Balázs

Én támogatom a Pentax bloggá alakulást :D

Témához: valahol azt olvastam (talán valami külföldi fórumon) hogy az új DA* obik Leica képkört rajzolnak... Mondjuk én nem hiszem ezt el, de bár így lenne :D
Amúgy azt támogatnám hogy a Pentax építsen ki szép obiparkot a APS-C-hez (tőlem rajzolhat teljes képkört, de ne legye drágább :P) és aztán kezdjen gyúrni FF-re. Nem igazán lenne jó egy szegény APS-C és egy szegény FF obi kínálat... A kettő együtt nem nagyon megy szerintem (persze örülnék ha menne)

Üdv:
Balázs

 2      

Pihe

Balázs :o))))

A DA* obik közül tudtommal csak a DA* 200mm F/2,8 SDM rajzol teljes Leica kört, de az valóban azt rajzol (persze ennyi pénzért 4x5 inches kört is rajzolhatna :o)).

A Nikon a D3-ba integrált egy crop funkciót is, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy amikor APS-C mérethez készült üveget csavarsz a végére, akkor a körön kívül első érzékelőtartomány nem reagál a fényre, így egy croppolt képet kapsz. Ezt a Pentax nyugodtan átvehetné egy full frame vázba, mert piszok jó ötlet. Remélhetőleg jövőre látunk ilyet is. Addig játszani marad nekünk a K20D, K200D. :o)