SIGMA 105MM F/2,8 EX DG MACRO

Az alcím lehetne ez is: "keresetlen szavak". Tudom Pajtások, hogy nehéz elhinni, de nem én vagyok mostanában cinikusabb az átlagnál (lásd néhány előző bejegyzést) -- ez az üveg elég vegyes érzelmeket váltott ki belőlem, így nem ígérem, hogy mellőzni fogok néhány rosszindulatúbb megjegyzést. Egyrészt szeretném előre jelezni, hogy nem fogok ezer képet mutatni: fotósok szerte a világon ezt az objektívet választják, ha komoly makrózásról van szó (léteznek alternatívák persze: Nikon 105mm, Canon 100mm, Pentax 100mm, Panagor 90mm - de ez a Sigma obi talán a legkeresettebb third-party lencse) és ez szerintem többet mond ezer fotónál.


Ha a pozitívumokra gondolok, csak a "leg" jelzőket tudnám ráaggatni: legrobosztusabb felépítés, legélesebb kép, legcsodálatosabb bokeh, legremekebb DoF, legigazibb makró állás (1:1-es leképezés), legjobb fényerő. A felépítése igen magabiztos. Nem lötyög, nem szorul: olyan, amilyennek lennie kell. Torzítása zéró, csodálatosan kezeli a vonalakat: ha nem akarunk a modellünk ölébe ülni, portrézáshoz is kiváló, emellett kistelének is elmegy. Kromatikus aberrációra való hajlama minimális. Élethű, csodálatos színeket lehet előcsalni az objektívből. Az élessége példás: szinte alig kívánja az utómunkát. F/2,8-as rekesznél is nagyon szép élességet kapunk, de itt nagyon kicsi a mélység-élesség. A bokeh (fókuszon kívül eső tartomány) példátlanul elmosott, az embernek kikerekedik tőle a szeme.

Szoktam mondani, hogy nincs ingyen leves, és tényleg így van: a fenti hihetetlenül jó listáért bizony néha érthetetlen ostobaságokat kell elnéznünk -- és tulajdonképpen erről szeretnék most írni.

Mivel nem a bicepszem fejlesztése céljából rohangálok fényképezőgéppel, ezért nálam nagyon fontos a súlytényező: maga az objektív pedig nem könnyű, de azt is mondhatnám, hogy igen nehéz. Ez egy olyan faktor, ami közvetlenül van hatással a fényképek minőségére, és ha csak nem vagyunk Old Shatterhand valamelyik közeli leszármazottjai közül valók, akkor számuljunk azzal, hogy az állvány bizony örök barátunk lesz, ha ezt a lencsét választjuk: főleg az 1:1-es leképezés haladva lesz egyre nehezebb dolgunk, ha kis kezünket használjuk a művelethez. A "huzogatós" kapcsoló az AF / MF között annyira bug, hogy szinte feature: hihetetlenül tud zavarni. A másik kedvencem a Sigma napellenző-megoldása - kedvem lenni felhívni azt az egyént, aki ezért a tervezésért fizetést kapott és néhány, a közerkölcs általános spektrumán el nem fogadott célzást tenni a női felmenőkre különös tekintettel. Nem is a designnal lenne a probléma, inkább a karcsú innovációval, már ha ezt a napellenzőt lehet annak csúfolni: menetes, nem pedig bajonettzáras, így visszafelé nem lehet feltenni az objektívre (így alig két perc alatt elveszíthető) - mindehhez a teléknek kijáró hosszú napellenzőhöz véletlenül se akarjunk cirkuláris polárszűrőt használni, mert nincs hol tekergetni a szerencsétlen filtert. Nem értem, mennyiből állna egy aranycsíkos kategóriába sorolt, nem túl olcsó objektív napellenzőjére egy kis ablakot vágni (lásd Pentax obik!), ahol szabadon lehet nyúlkálni. Arról meg sem merek emlékezni, hogy ha fent van a napellenző, akkor nem tudjuk rátenni a frontlencsét védő sapkát. Az elején nem is értettem, hogy miért nincs kibontva a használtan vett objektív napellenzője. Hát ezért. :o)) Ezzel a kis vargabetűvel visszakanyarodnék a fókuszmotorhoz, ami felemásra sikeredett. Egyrészt nagyon gyors, másrészt nagyon hangos, de általában pontos. Van a lencsén egy fókuszlimitáló kapcsoló, így csak 1:2-es leképezésig engedi használni az obit. A szomorú az, hogy ez a manuálfókuszra is igaz, tehát gyakorlatilag három kapcsolóval kell Pentaxon játszani ahhoz, hogy manuális 1:1-es leképezést elérjünk.

Hogy ne legyen rossz szájíze a bejegyzésnek, ezek a hiányosságok eltörpülnek az objektív tudása, ereje mellett - mégis úgy véltem, nem lehet teljes egy vélemény a negatívumok nélkül. Dícséretből már így is kapott eleget az üveg. Mindezek ellenére szinte kötelező darab.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« egy kis ingatlanfotózás
K20D, K200D: már hivatalosan is »

fotó     fotótech     harcosok klubja     k10d     makró     pentax     sufniteszt    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Balázs

Ez nagyon hasznos volt, köszi!
2 kérdésem lenne így hirtelen:
- Azt írod használtan szerezted, szabad tudni hogy honnan (ismerős, hirdetés, bőrze, e-bay...)?
- Nem mintha lenne pénzem a közeljövőben makró obira (max közgyűrűsor, előtétlencse vagy ha találok valami olcsó manuális megoldást), de én két obit nézgettem: ezt és a Pentax 100-ast. Mi szólna a Pentax ellen/mellett?

 2      

Pihe

Örülök, ha használható volt.

Az obit ismerőstől vettem. Ilyen értékben nem mernék eBayről rendelni, így igazolt minőséget kaptam a pénzemért, nem volt zsákbamacska feeling.

A Sigma és a Pentax üvegek nagyjából azonos árkategóriát képviselnek. A Pentaxot ugyan nem használtam, de rengeteg tesztet elolvastam róla. Röviden összefoglalva a Pentax mellett szól a csekély súly, a jó felépítés, remek képminőség és a kis szűrőméret (M49). Ellene szól a kromatikus aberrációra való hajlam 2,8-as rekesznél, a fókuszlimitáló hiánya és a borítás miatti műanyag érzés. Azt azért hozzáteszem, hogy a napellenző (ez a mai dilim :o)) itt sem lett tökéletesen megoldva, ugyanis a fókuszálással a napellenzőn belül nő meg az objektív, vagyis a napsugarak árnyékolása egy idő után nem túl sikeres. Javaslom, hogy a régi FA és ne az újabb D-FA-t válaszd, ha a Pentaxra esne a választásod - az első generációs ugyan szintén súlyos darab, de minden téren tökéletes makró objektív (fókuszkapcsoló, hibátlan minőség, stb.)

Ha pedig a közgyűrűsoron gondolnál, egy kis kedvcsinálót olvashatsz itt:

http://www.csorge.hu/index/blog/meg-kozelebb-kerulni">http://www.csorge.hu/index/blog/meg-kozelebb-kerulni

 3      

vinczepetya

Tényleg hasznos volt, egyszer majd gyüjtök egy ilyesmire én is, bár most ezeket a nagy látószögű obikat nézegetem, sajnos csak nézegetem...

 4      

Pihe

Petya:

Az elmúlt időszakban én is a nagylátószöget nézem és egyre inkább nem tudom eldönteni, hogy melyik objektívre rakjam félre a pénzmagot. Amíg teleobjektívből Dunát lehet rekeszteni, addig nagylátó alig van. :o(

 5      

Gábriel Ákos

Előrebocsátom, hogy nem Pentaxban, hanem Nikonban utazom, ezért a makroobjektív választási lehetőség Sigma fronton is kedvezőbb.
Konkrétan én a 150mm-eset választottam, ami mentes az általad felhozott főbb hibák egy részétől, például a HSM-nek köszönhetően nincs gond az autofokuszt követően a manuális utánállítással (AF módban is működik a fókuszgyűrű) és a fókuszálás is igen gyors. Ráadásul az objektív nem változtatja fókuszálás közben a hosszát, ellentétben a 105mm-essel (ez szintén marha zavaró, pláne ha közel dolgozik az ember a témához). Egyetlen hátrány a súly, majdnem egy kiló... Meg az, hogy Pentax bajonettel nem kapható.
A védősapkáról inkább nem írnék, mert az szerintem is a Sigma szégyene. A legutolsó ócska kínai manufaktúra is hasznáhatóbbat bír gyártani.

 6      

Pihe

Ákos: köszönöm a látogatásodat és a tapasztalataidat a 150mm-es Sigmával kapcsolatban. Nálam a 105mm-es súlya is már zavaró, főleg hosszabb záridőnél vagy nagyon precíz fókuszt kívánó témánál. Úgy látszik a plusz harmincezer forint kiváltja a 105-ös hülyeségeit. Köszönöm a hozzászólást!

 7      

Gabesz

huhh.....

Mindezek ellenére csak beleszerettem....:D:D:D
Azthiszem a Tamron hasonló obija jó 100 K-val drágábban beszerezhető,így mindenképpen emellett maradok!:D

 8      

tigger

Nem értek egyet az objektív súlyát illetően. Eleve kategóriájában a könnyebbek közé tartozik, 457g, ami szerintem önmagában teljesen normális, egyik kb. 45 kilós hölgy-ismerősöm sem panaszkodott soha, hogy nehéz lenne, bár ő nem ezt, hanem Canont használ, ami ráadásul 600 grammos. Akkor a Nikon 720 grammos 105-ösét lehet te már meg se bírnád emelni vázzal együtt. :) Különben is, a legtöbb "könnyű" objektív komolytalan minőségre és tartósságra...
A huzogatós MF/AF kapcsoló ízlés dolga, sokan azért szeretik makrónál, mert mindig kézre áll, nem kell fogást váltva, tapogatva keresgélni a kicsi kapcsoló után, ha épp gyorsan meggondoljuk magunkat élességállítás közepette.
A többi dologgal egyetértek, főleg a napellenzőt illetően, ami szinte már olyan hiba, mintha direkt minél kényelmetlenebbre akarták volna tervezni a fejlesztők. :)

 9      

Pihe

Köszönöm szépen a véleményt és a látogatást, tigger!

A súly-kérdés szerintem egyértelműen egyénfüggő, de én sem fogalmaztam pontosan a leírásban. Vannak (voltak) 1 kg környéki objektívjeim is, ezeket simán kitartom, de nem akarok velük 1:1-es leképezést elérni, lehellet-vékony élességi tartománnyal. Erre szerintem egy könnyebb objektív alkalmasabb, főként, ha egy nehezebb váz végén lóg az egész (K10D + markolat: 710 gr + 230 gr = 940 gr, és akkor még nincs benne az akksi). Ekkor már nem csak 457 grammot kell kitartani, hanem másfél kilógrammot. :o) De mint írtam, ez egyénfüggő. Ritkán makrózom, inkább portrézom a Sigmával, ott nincs gond a súlytényezővel. Ha valaki komolyan makrózik, úgyis állványt cipel, és nem foglalkozik a grammokkal. :o)

(A "könnyű" objektívek nevetségességét ugye kifejezetten a makróra írtad? :o) Az alapobik és a klasszikus nagylátó fixek (28/2,8) nem éppen a gagyi minőségükről híresek, mégis megcáfolhatatlanul jók.)

 10      

Mándli Gábor

Szervusz Pihe!

Azt hiszem, csak gratulálhatok az írásod, és a stílusodhoz!
A véleményezést olvasva egyszerre volt számomra ismertető, és azórakoztató!
Jó néha olyan ember véleményét is látni, olvasni, aki az érem másik oldalát is megmutatatja, akár dorgálja is!
Nekem mint kezdőnek, igen jól jönnek az ilyen hozzászólások, mert rendszerint vaktában tippelgetve (ez lenne jó-az lenne jó) mellé nyúlok vastagon!
Balázzsal a pénz dolgában megegyeznek a problémáink, ezért nagyon nem mindegy mire is ad ki az ember ennyi pénzt!
Anyagi helyzetem bár nem könnyű, de a fotózástól még nem sikerült elvennie a kedvemet.
Endem nem zavarna a suly probléma főleg, mert mindenképpen állványt fogok használni (remeg a kezem, mint állat, pedig nem vagyok ideggyenge v. alkesz), sőt szerintem az említett zümmögés sem valószinű!
Tanuláshoz, a tükrös világgal való ismerkedésemhez vettem egy dupla kittes Canon 1000D-t. Ezzel az obival is egész tetszetős közeliket tudtam csinálni, a lakásban egyszem eltürt pókról, de ezzel csak felcsigáztam magam!
Makrózni szeretnék, de nem nagyon értem még a szakmát! Ezért is kérek most tőled segítséget ha lehet!
Egy jó barátom kellő tárgyilagossággal szögezte le, hogy ne márkák után keresgéljek, hanem adott típusok után!
Erre az Ákossal kapcsollatos levélben azonnal igazolást is nyertem!
Ha tudnál (-tok) ajánlani számomra olyan obikat amikkel kezdőként, majd remélhetőleg haladóként használhatnék növények, kis állatok képei megörökítésére, azt nagyon megköszönném!
Továbbiakban, sok sikert és képeket kívánok neketek!

Szevasztok

 11      

Pihe

Szia Gábor, üdv az oldalon és köszönöm a látogatást! Ha makrózni szeretnél, több vonalon el lehet indulni, ennek igazából (sajnos) csak az anyagi háttér szabhat határt.

A makrózásnál, ha technikai oldalról közelítjük meg, fontos szempont, hogy mit szeretnénk fotózni és mennyire közel szeretnénk (tudunk) kerülni a témához, valamint milyen nagyítást szeretnénk elérni. Ez utóbbi nagyítás a leképezés, amely egy arányszám (mint térképeken). A kifejezetten makróobjektívek általában 1:1-es leképezést használnak, ami azt jelenti, hogy egy centiméter méretű tárgyat a legközelebbi tárgytávolságnál lefotózva az érzékelőn / filmen is egy centiméteres lesz (az érzékelő / film méretének viszonylatában). A kithez adott teleobjektívek általában 1:5-ös leképezést nyújtanak, ami azt jelenti, hogy egy egy centis tárgy csak 1/5-öd méretű lesz (a gyártók előszeretettel ráírják 1:3-as leképezésű objektívekre is, hogy az "makró", pedig az csak 1:2-től kezdődik). Az 1:1-nél nagyobb leképezést csak közgyűrűkkel vagy előtétekkel lehet elérni. A másik fontos tulajdonság, hogy mennyire tudsz közel kerülni a témához - ez növényeknél nem fontos, de az állatok ijedősek, hozzájuk olyan objektívet kell választanod, aminek a közelpontja az érzékelő / film síkjától számolva legalább 25, de inkább 30 cm-re esik.

A másik lehetőséged, hogy nem makróobjektívet választasz, hanem közgyűrűt teszel az objektív és a gépváz közé. Ez sokkal macerásabb és nehezebb, de egy egyszerű 50mm-es alapobjektív mögé 5 cm-es közgyűrűt pakolva 1:1-es leképezést érhetsz el relatíve olcsón (én így kezdtem a makrózást, amíg még nem volt makróobjektívem). Érdemes ezt a variációt is megnézni, ha nem szeretnél nagyon kiköltekezni.

Ha érdekelnek még írásaim a témában, esetleg nézd meg ezeket:

- http://blog.csorge.hu/index.php?make=blog-read&entry=141
- http://blog.csorge.hu/index.php?make=blog-read&entry=155
- http://blog.csorge.hu/index.php?make=blog-read&entry=326

Hamarosan lesz egy makrós bejegyzés, bár az inkább objektívösszehasonlítás, és Canonosként nem biztos, hogy élvezhető lesz Számodra, de talán technikai oldalról érdekes lehet, hogy mi fontos egy makróobjektívnél.

:o)

 12      

Neo19

Pihe: bár tudom, h nem egy home árkategória, de amúgy van objektív ami képes 1:1-nél nagyobb nagyításra. Egész pontosan 1:1-ről indul és 5:1nél áll meg:) Persze nem pentaxra van bár sztem van átalakító gyűrű h mennyen a canon obi. http://tinyurl.com/canon-65mm-blog-csorge-hu

Láttam vele készült képeket. Na az nagyon durva:D

 13      

Pihe

@Neo: uhh, köszönöm, nem ismertem ezt az obit. Elég durva leképezést tud -- akit érdekel, itt lehet fotókat lesni vele: http://pixel-peeper.com/lenses/?lens=740

De tény, hogy nem egy mindennapi felhasználásra szánt darab. :o) Az ára sem az, 1000 dollár körül alakul a tengerentúlon.

 14      

Neo19

Pihe: remélem nem haragszol, h ezt belinkelem, de ettől a kommentől az obit illetően padlót fogtam. Ha úgy tartod, h nem ideillő, akkor töröld nyugodtan, de sztem érdekes esettanulmány.

"No mégis ezt vettem, mert 58mm-eshez volt már UV szűrőm is. Rendeltem Hollandiából, úgy olcsóbb. A talpat hála istennek le tudtam róla bűvészkedni. Sajnos nem néztem meg, hogy ezen nincs AF, ezért nehéz vele dolgozni. Portrézni se könnyű. Makrózásnál elképesztő az 5x nagyítás, de AF nélkül elég nehéz eltalálni élesre a tárgyat. Ráadásul valahogy kevés fényt szed össze az objektív, elég használhatatlanok lettek a képeim. Tárgyakat makróztam, de olyan közel kell menni, hogy leárnyékoltam a fényt a géppel meg magammal. Próbáltam oldalról zseblámpát odatámasztani, de ezzel se jártam jól. Amszterdamba nem tudtam visszavinni. Sokáig hírdettem, végül vagy 4 hónap után sikerült eladnom, de eléggé nyomott áron. Ugyanis a zseblámpás bűvészkedés során elestem a gépemmel, és bár a lencse nem sérült, az objektív vázán látszik némi ütődés. Persze csak csúnya, az objektívnek semmi baja, de ezt próbáld meg elmagyarázni annak, aki török butikoshoz hasonló kíméletlenséggel alkudozik éppen... Szóval nekem nagy szívás volt az egész. "

 15      

Moravcsik

Csak érdekességnek: a Minoltának is volt ilyesmi obija: Minolta AF Macro Zoom 3x-1x f/1.7-2.8 néven futott, és ha jól tudom jó tíz évvel hamarabb készült el, mint a Canon. Ez "csak" 3:1-es leképzést tudott; a kézből makrózás felejtős. :) Utoljára 1400 és 1800 dollár körül (f)osztogatták. Néhány kép róla/általa:
http://www.pbase.com/pganzel/maxxum_3x1x_macro

 16      

Pihe

@Neo: dehogy haragszom, minden véleményt és tapasztalatot szívesen látok Tőletek. :o)

@Moravcsik: ha még tudtok ilyenek, nehogy magatokban tartsátok. Érdemes ide bejegyzést írni, mindig tanul az ember. :o)

 17      

Gabesz

Nekem mindenképpen kellegy hasonló obi Pentaxra!:D:D
Most azonnal!:D:D

 18      

Mercutio_

Annak a Canonnak az első verzióját Rabi Miklós is nyúzza egy ideje, a tapasztalatait szépen leírta itt:
http://www.miklosrabi.com/MPE65/mpe1.htm

 19      

Mándli Gábor

Szervusz Pihe!

Szeretnék szólni, hogy a honlapodat le kellene vírusírtózni, mert csorge.hu-n a kontrasztok részbe belépve, azonnal meglepett egy Trója!
De nem látom a legutóbbi hozzászólásomat sem.
Lehet ennek köze egymáshoz?

 20      

Pihe

Szia Gábor! Utánanézek a problémának, köszönöm szépen, hogy szóltál, bár a szerveren folyamatos vírusfigyelés van és az én vírusírtóim eddig semmit sem jeleztek (sem a munkahelyi gépről, sem az itthoniról). A legutóbbi bejegyzésed nálam 2009. december 22., 13:11-kor érkezett, amire fentebb válaszoltam... írtál azóta újat is?

 21      

Mándli Gábor

Szervusz Pihe!

Ahogyan írtam is bizony nekem sikerült a Trójával találkoznom, ami azt illeti 2x is. Szerencsére nálam is folyamatos a vírusirtó frissítése, így nálam eltudott akadni. Mivel a dolog kellemetlenné válhat mint neked, mint a honlap számára, ezért szóltam. Ne köszönd természetes, te is segítesz sokunknak a kérdéseinkkel kapcsolatban!
Ha jól emlékezem dec.24-én írtam de nem láttam viszont.
Most megkérdem megint:
Teszteket keresgélve rá találtam a Tamron 90F2.8-éra, ahol a koléga szinte odákat zenget erről az obiról!
Bár említette, némi AF problémát, valamint egy-egy képen feltűnt aberrációt, de a képek ott és úgy voltak élesek ahogyan azoknak kell! A vetélytársainak az általad is tesztelt Sigma, valamint a Tokina 100 AT-X F2.8-at, valamint csúcsként a Canon 100 F2.8-at. Ez utóbbi nálam biztosan kilőve, anyagi korlátaim miatt! Nyárra viszont szeretném meg venni a macroobimat. Az említett obikról tudnál valamit mondani?
A közgyűrűs képeid nagyon tetszettek! Bár lehet, hogy a portrék jobban fexenek neked, de azt meg kell jegyeznem, hogy a hangyavacsi, fülbemászó,és darázs portrék nagyon jól sikerültek! Nem értek hozzá, és nekem mint újszülöttnek ugye minden vicc új, de szerintem nincs szégyenkeznivalód a képek miatt!

 22      

Pihe

A Tamron 90-est sajnos nem volt alkalmam kipróbálni még, de eddig mindenhol csupa jót olvastam róla. Nem tudom ellenben, hogy hogyan állná meg a helyét a Sigmával vagy a Canon makrókkal szemben. Itt találsz egy Canonos összehasonlítást, amiben szerepel a 100-as Canon makró és a Sigma 105 is:

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Tamron-90mm-f-2.8-Di-Macro-Lens-Review.aspx

Mostanában jártam a Canon honlapján és nézegettem, hogy milyen obik kaphatók, makrókból azért szerencsére nagyobb a választék, bár ezekben sajnos egyáltalán nem fogok tudni segíteni:

http://www.canon.hu/For_Home/Product_Finder/Cameras/EF_Lenses/Macro_Lenses/index.asp

Éppen ma este tettem ki a korábban említett bejegyzést a Sigma - Pentax összehasonlításról, ami Számodra csak annyiban lehet esetleg érdekes, hogy sok plusz információt olvashatsz róla a Sigmáról, amit ide akkor még nem írtam le.

OFF:

Meg szabad kérdezni, hogy milyen vírusírtót használsz és milyen trójairól van szó? Szeretném a rendszergazdát értesíteni és mondani pár szót a dologról... Köszönöm előre is!

 23      

Mándli Gábor

Szervusz Pihe!

Elmondom neked a jelenséget úgy ahogy történt, remélem segít kibogózni a dolgot! Nálam az AVAST típusú vírus irtó van telepítve ami, minden gép bekapcsolásakor újra frissíti magát, ezt jelzi is nekem ha készen van!
Az nap gondoltam, hogy kicsit jobban körül nézek nálad képek, ötletek, tanácsok stb. Az oldaladon elsőnek a "kontrasztba " kattintottam és a következő pillanatban már visított is a gép, hogy megtalálta a Tora egy típusát. Mivel a gépnek is csak gyenge felhasználója vagyok,ezért rutintalanságomnak köszönhetően és hirtelen meglepettségemben nem hagytam arra időt magamnak, hogy a típusát is feljegyzeteljem. Arra Viszont emlékszem, hogy ránézésre típus megnevezése kb. 7-8 karakterből állt és volt valahol az elején egy nyomtatott "N"!
Továbbá furcsa volt számomra, hogy bár felajánlotta, hogy tegyem karanténba, ahogyan eddig is, kattintás után viszont nem tudta, vissza dobott az előző oldalra. Na itt hívtam fel a barátomat, ő mégis csak programozó, és ő tanácsolta, hogy kapcsoljam le a gépet, némi pihentetés után kapcsoljam vissza, lássuk mit jelez. Mivel nem történt semmi a vírus irtó szerint, dolgoztam tovább! Valamivel később eszembe jutott, hogy jelezzem neked ide az üzenő falra az esetet, már ha tudom. Miután gyorsan begépeltem az üzenetet , elküldeni még el tudtam, de utána már jelzett is a gép, hogy megint megtalálta a Tróját. Kezdtem előről, de megint ki kellett kapcsolnom a gépet.
Hozzá nem értésem okán sajnos nem tudom mennyit segítettem nektek, de számomra is furcsa, hogy nem tudtam karanténba tenni!

 24      

Pihe

@Gábor: köszönöm szépen a részletes információt! Szerencsére nem kell tartanod semmitől, az Avast nevű vírusírtó "túlérzékeny" és hibásan jelez trójait az oldalon. A kiszolgálón vírusírtó fut, amely azonnal jelezne, de a teljesség kedvéért a Google Labs-al is megnézettem és nem talált káros tartalmat. Tehát szerencsére szó sincs vírusról. :o)

 25      

Neo19

Pár napra kölcsön kaptam 1 ilyen objektívet, hát azt kell hogy mondjam bele szerettem:) Fantasztikus rajzolata van. Van egy érzésem h egy makro lencse lesz a következő szerzeményem.
Tamron 90mm-ről van vmi infód? Nekem az lenne a legszimpatikusabb. Képek és tesztek alapján nagyon jókat olvasok róla, talán még a 105ös sigmát is veri

 26      

Pihe

@Neo: tavasszal fogok kölcsönkapni egy Tamron 90-est, így egy-két hónapon belül lesz róla bejegyzés. Addig javaslom, hogy nézd meg a 2009 Karácsonya körüli Pentax 100 vs Sigma 105 tesztet, hátha a Pentax is szimpi Neked. :o)

 27      

Neo19

igen néztem azt a tesztet is:)
Na szuper alig várom a tamron tesztedet:)

 28      

Fény

Tisztelt Pihe!
Érdeklődnék, hogy a Tamron 90mm-el sikerült e összehasonlítani a sigma 105 előnyeit, hátrányait?
Köszönöm válaszát előre is.

 29      

Pihe

Kedves Fény!

Sajnos a Tamron 90-essel elmaradt az összehasonlítás, de még nem mondtam le teljesen róla. :o)