EGY KIS INGATLANFOTÓZÁS

Az ember azt gondolná, hogy az online fotóalbumok, mint például amilyen a flickr is, általában az egocentrikus világkép megszilárdításában és egymás munkáinak méltatásán túl kimerül (erről írtam már korábban, amelyet mindeddig fenntartok, bár az érzés mint olyan, csendesedik), ám az is tagadhatatlan, hogy a fotógrafikus ön-exhibicionizmusnak vannak előnyös oldalai, és ilyen például az ismertség. Aki pedig ismert, az keresett.

A történet tavaly nyártól indul, amikor is a flickr streamem kapcsán megkeresett egy budapesti székhelyű kulcsra kész ingatlanokkal foglalkozó amerikai cég reklámfotó kapcsán, amelyből akkor és úgy nem lett semmi - Karácsony előtt viszont újra jelentkeztek, csak éppen ingatlanfotóval. Gyakorlatilag alig rendelkez(t)em ingatlanos ismeretekkel, így érthetően nem voltam a megtestesült magabiztosság, amikor megérkeztem a fotózás színhelyére. Az adrenalint az is megfelelően az egekbe pumpálta, hogy az első öt percben kiderült: versenyfotózás van, több fotóssal - a legjobb képeket készítő győz és viszi a jövőben is szép számú munkát ígérő állást. Azt gyorsan hozzáteszem, hogy előtte rengeteg szakfórumot átböngésztem, de azon kívül, hogy a felszerelésemet kielégítőnek találtam a feladat szempontjából, AS-módszerrel (értsd: "Ahogy Sikerül") közelítettem meg a problémát - tájfotóban azért valamennyire tapasztalt vagyok, gondoltam naívan. A legnagyobb gond természetesen a nagylátószög általi torzítás megszűntetése volt (ferde és széthúzó egyenesek), pedig az elején úgy sejtettem, hogy a fényekkel lesz a nagyobb harc -- elég módszeresen gyötörtem meg a megapixeleket a Photoshop perspektíva-korrekciós eszközeivel. Az is egyértelműsödött, hogy a 18mm nem lesz elég ide, úgyhogy a Sigma 10-20mm-es objektívje felé kell orientálódni, amint anyagi forrásaim úgy engedik. Maga az ingatlan gyönyörű volt: kezdésnek álmodni sem lehetett volna jobbat, dúskáltam a természetes fényben és olyan belsőépítészeti megoldásokkal találkoztam, amelyek valóban katalógusba kívánkoztak.Végül a munkát én kaptam, legnagyobb örömömre: bár a nevem nem kerül konkrétan feltüntetésre, de referenciaként hivatkozhatok a weben és a tengerentúlon nyomtatott formában is megjelenő képekre, amelyek egy dedikált flickr streamben (http://www.flickr.com/photos/businessphoto) máris megtekinthetőek.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« tíz dolog, amit utálok benned
sigma 105mm F/2,8 EX DG macro »

budapest     flickr     fotó     élet    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Takoca

Gratula!! Azért ez tényleg nem semmi!!

 2      

Pihe

Takoca: köszönöm szépen! :o) (Mondtam én, hogy nyiss albumot. ;o))

 3      

Balázs

Én is grat! :)
A flickr-s postodat csak most olvastam, de egyet kell értsek vele, néha én is meglepődöm hogy egy kép mennyi "Great shot"-ot kap, pedig annyira nem is nagy kunszt... (persze szubjektív hogy én mit érzek kunszt-nak) Aztán megnézem hogy hány contact-ja van, meg milyen ultra-high-tech gépet használ és megértem :) (persze az illetőknek sok eszméletlen jó képe van, vagy legalábbis olyan ami nekem nagyon tetszik, csak fura hogy 1-1 laposabb képre ugyanazokat beírják mint a tényleg példaértékűekre)

A Sigma 10-20-ről pedig majd jöhet a review, nagyon tetszenek az ezzel készült tájképek úgyhogy számomra is álom-objektív.

 4      

Pihe

Balázs: köszönöm szépen Neked is!

Ami a Sigma 10-20mm-es obit illeti, szerintem kicsit odébb van a beszerzése (elsősorban financiálisan érzek akadályokat), illetve találnom kell egy olyan üzletet, ahol a konkrét darabot engedik kipróbálni, mert sajnos rengeteg hibás (túl szoft, középre súlyozott élességű) darab mászkál belőle a nagyvilágban. De ha lesz, ígérem lesz egy kis teszt róla. :o))

Közben azon elmélkedtem, vajon kis hazánkban egy képhibás objektívet hová lehet visszavinni - az eddigi tapasztalataim nem azt mondatják velem, hogy az informatikai / technikai hipermarketekben annyira ott lennének a szeren a dolgozók és a képhiba elég relatív, vitatható panasz (vagyis az a munkatárs, akit éppen a hifi osztályról küldenek át, mert a fotó osztályos kolléga kávészünetet tart, annak magyarázhatja az ember, hogy mi a túl szoft és mihez képest az). Amerikában annyira természetes, hogy visszaküldik a gyárnak, és kijavítva vagy kicserélve megkapják, de itthon vajon mi a helyzet?

 5      

Balázs

Én nem hiszem hogy vennék fotós cuccot hipermarketben. Talán még olyanban ahol csak technikai cuccok vannak (pl a fukarban), de ott is csak akkor ha valami irdatlan nagy akció van. Fotós cuccot a fotó-boltból :) Amiről csak jót hallottam az a Mediker, meg az ilyen kisebb fotós üzletek. E-Digitalról jön hideg-meleg, a Prohardveres Nagy Pentax DSLR Topicban pl egy srác most akart venni K100D-t és vagy háromszor kellett cserélnie mert valami kosz volt az objektívben. Akkor unta meg mikor rájött hogy olyat adtak neki visszak ami egyszer már járt nála (ennyit arról hogy visszaküldik). Más meg teljesen elégedett vele.
Amúgy ha képhibás az obi akkor azt 3 napon belül vissza kell vinni, mert utána garancia, az meg Camera kft... :(

 6      

Pihe

Az Extreme budapesti szervize finoman szólva is csapnivaló, a kiszolgálás a kultúra alapvető szintjét sem éri el (konkrétan: bent ül egy nagy darab copfos csávó és mindenkit nagyon lesajnál, akinek valami hasfájása van) -- de még mindig talán a legbarátibb árak itt vannak. Persze ismerek olyan helyet is (Westendben), ahol cérnakesztyűben mindent kipróbálhatsz, háromszoros árszorzóval. A Camera Kft ennyire mumus lenne? Soha nem volt tapasztalatom velük. Szerencsére, ezek szerint.

 7      

Balázs

Amikor megvettem (az első) K100D-t hamar észrevettem hogy van rajta 2 állandó hotpixel. Nem csak hosszú záridőnél, hanem mindig. 3 dolgot tehettem: 1. megtartom a gépet, mert nagyon tetszik (találtam is szoftvert ami megoldja hogy odaadok neki 200 képet egyen bejelölöm hogy hol a 2 rossz pixel, és szépen mindig kiszedi nekem), 2. visszaviszem az üzletbe ahol vettem mert 3 napon belül vagyok - ezzel az volt a gond hogy mivel az utolsó K100D-k egyikét csíptem el igen nevetséges áron így esélyes volt hogy nem kapok többet, 3. Camera kft. Úgy döntöttem hogy ez így nem jó, ezért elindultam a városba először Camera kft: bemegyek, kérdezem a hölgytől hogy itt foglalkoznak Pentax garanciával? Válasz: ja, sajnos (olyan hangnemben hogy szvsz a hölgy a Pentaxokat a háta közepére sem kívánta, gondolom nekik ez marha nagy probléma). Elmondtam mi bajom, reméltem hogy ott a helyszínen megoldják mert amúgy nem nagy dolog, szoftveresen ki lehet mappelni, az Oly gépek ezt pl menüből elérhető funkción keresztül tudják. Válasz: bármi baja van ki kell küldeni Németországba legjobb esetben 6-8 hét (persze fórumon olyat is olvastam hogy valaki fél évet várt a gépére). Mondom nagy nehezen összespóroltam rá a pénzt, hónapok óta csak ezen jár az eszem és most adjam ki ennyi időre a kezemből? Fenéket. Visszavittem a PhotoHall-ba megmutattam mi a baja, oké ez tényleg csere, nagy nehezen egy vidéki üzletükben még találtak K100-t úgyhogy pár nap múlva megkaptam az újat. Nekem ennyi volt a C. kft, ha lehet én kerülöm. De ha nincs más lehetőség akkor csak ez marad, azon kívül gondolom tényleg kiküldik, megcsinálják, csak ne lenne ennyi idő...

 8      

vinczepetya

Szintén gratulálok, ügyes vagy, csak így tovább előre!

 9      

Takoca

jut eszembe: panorámázni nem kell ? :))

 10      

Pihe

Balázs: ez bizony elég tanulságos történet volt (köszönet érte), elmondásod alapján dereng valami kósza emlék hasonszőrű szervizekről - én is rajongok az olyan helyekért, ahol a vevő van az eladóért. :o(

Vinczepetya: köszönöm szépen Neked is! :o)

Takoca: nem hiszed el, de gondoltam rá. Ha esetleg jönne a megbízónak ilyen ötlete, tudom majd, hogy kit kell keresnem. :o)