TÍZ DOLOG, AMIT UTÁLOK BENNED

Először egy szolgálati közlemény. :o) Sokak kérésére a főoldal kivételével levágtam a logó "szemét" egy szép darabon, így 1024 x 768-as felbontáson is kényelmesebben lehet már nézegetni a honlapot -- valamint a naplózást is kijavítottam, amit az utóbbi időben a Google indexelőrobotja volt szíves folyamatosan nullázni. Jöhet a bejegyzés.

A cím, mint az általam adott címek többsége, most sem tükrözi tökéletesen a bejegyzés témáját: fogalmazhatnék úgy is, hogy "tíz dolog, ami igazából alig hat, amit kevésbé szeretnék viszontlátni a leszármazottaidban". De nem így fogalmazok, mert akkor oda lenne a figyelemfelkeltés: szóval tíz dolog, amit utálok a Pentax gépemben -- ugyanakkor szeretném jelezni, hogy igenis szem előtt tartom a félezer másik dolgot, amiért rajongok a K10D-ért.
Január van, eltelt hat hónap azóta, hogy beruháztam a Pentax rendszerbe és kiismertem alaposan a gépemet -- és január van, a Pentax e hónap végén mutatja be új termékpalettáját, köztük a prosumer kategóriába szánt K??D-t is. Elkezdtem számolni, vajon hány olyan dolgot tudnék mondani, ami nagyon tetszik a jelenlegi felsőkategóriás gépben, de rájöttem, hogy sokkal inkább számszerűsíthető a hiányosságok listája. Álljon a K10D tizes fájdalomlistája.


1. P.R.I.M.E. - ez a Pentax új képfeldolgozó rutinja. Állítólag nagyon jó dolog, de a PRIME processzor "B"-idős felvételeknél hajlamos függőleges irányú zajra. Bruce Robbins írt a jelenségről először, aztán kiderült, hogy a zajszűrés bekapcsolása ezt kiszűri, de ezzel a felvételi idő duplázódik. Csúnya, csúnya zajszűrés.

2. Mattüveg - nagyon szép fényes az alapjáratban adott mattüveg, de sötétebb helyeken elég gyötrelmes kézzel fókuszálni. Egy osztott üveg azért nem ártott volna - igaz, a mattüveg otthon is cserélhető és egy dedikált osztott üveg nem drágább pár ezer forintnál.

3. AF segédfény - ha nincs AF vaku a gépre szerelve, akkor sötétedés után ne akarjunk autofókuszt használni: egyszerűen lehetetlen az automatikára hagyatkozni, a rendes mattüveg hiánya miatt pedig a szemünkre se nagyon.

4. Fénymérés - nem értem, miért kell mindig átlagosan kétharmad fényértékkel fölé exponálni és bonyolultabb megvilágításnál tesztfotókkal vagy bracketinggel szórakozni. Persze lehetne mondani, hogy jobb az alulexponált kép, mint a kiégett részletek, de ez akkor is rendkívül idegesítő tud lenni. Kipróbáltam, a 18%-os szürkelappal viszonylag korrektül bánik, de sok esetben így is korrigálni szükséges.

5. Infravörös szűrés - amíg az előző Pentax gépek (*istD és társai) kifejezetten alkalmasak voltak infrafotózáshoz, az új K-szériával csak sokperces felvételekkel lehet valami infrafélét összehozni. Bár rengetegen buherálják meg a vázat, ha a Pentax kicsit gyengébb szűrőt helyezne el, máris nagyon kellemesen érintene a változás sok infra-rajongót.

6. Magas ISO tartomány, alacsonyabb képzaj - bár a K10D zaja nagyon szép filmszerű mintázatot ad vissza, nagy érzékenységnél (ISO 1250 felett) elég jól vizualizálható, ugyanakkor bosszantó, hogy 1600-os érzékenységnél nem lehet tovább tekerni. A kategóriatársaknál (Canon 30D, Nikon D80) az ISO 3200 alap. De legalább nem kell ISO 200-zal szívni.

7. Valósághű LCD - gyönyörű a K10D hátsó kijelzője, mondhatni túl szép is: egyszerűen képtelenség ellenőrizni, hogy mennyire exponáltunk alá, mert a sötétebb képeket is mesésen világosnak mutatja.

8. Mélyebb szemkagyló - oldalirányból érkező fénynél nagyon markáns a keresőben megjelenő, zavaró fény. Egy mélyebb gumicsíkkal ezt is meg lehetne oldani. eBay-en lehet vadászni régi modellekről, a pentaxos kompatibilitás-eszme tükrében elvileg mindegyik jó.

9. Live View - nem értem, hogyan maradhatott le a 2006-os tervezésről az akkor már Olympusokban és ma már mindenhol alap digitális előnézet. Bár van valami hasonló opció (digital preview), de nem az igazi a megoldás.

10. Még több autofókusz-pont - jómagam a legtöbb esetben a manuális fókuszt preferálom, mégis egyes helyzetekben jól jönne még több AF pont. Bár a kategóriában kiemelkedő a K10D autofókusz-pontok száma (számszerűen 11, keresztirányban 9 -- Canon 30D/40D: összesen 9, Nikon D80: összesen 11), ha egy osztállyal (prosumer) feljebb nézzünk, 30 AF pont alatt nem is nagyon találunk gépet.


Hogy mi fog változni január végétől, mit vállal be a Hoya és a Pentax és mit tud ebből megvalósítani -- őszintén remélem, hogy ebből a listából szép számmal lesznek pótlások az új kollekcióban.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« magyar fagyok, csapó 2
egy kis ingatlanfotózás »

fotó     fotótech     k10d     k20d     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Takoca

Hát egy pillanatra rám hoztad a frászt :)
Végig olvasva egy csomó dolog már így majdnem egy hónap után is ismerős.

Egyébként az LCD "csalása" az S7000-hez képest semmi! Ott tényleg képtelenség volt megállapítani egy képről hogy milyen.

 2      

Pihe

Az S7000-est sajnos még nem tudtam kipróbálni, de gyanítom, hogy az LCD gyártási technikája is erősen befolyásoló tényező. Remélhetőleg ezt javítják, mert elég undok dolog mindenhová laptoppal rohangálni és korrigálni. :o( Kiváncsi leszek. Már csak 16 nap és itt a PhotoChina. :o)

 3      

Szerdahelyi Ádám

Hali! A K20D kapcsán jutottam el oldaladra, nekem tetszik. Végigolvasva az észrevételeid mondhatnám finnyás vagy! :-) Bár van jópár dolog mivel egyetértek, mint K10D tulaj. Az első pont ha jól tudom megoldódik az 1,3 software feltöltésével, és még további pluszokat is nyujt. Szerintem meglepően világos a keresője, főleg a nikonokhoz képest, de még talán a canon-oknál is. AF segédfény hiány, tényleg jó lenne. A fénymérésnél én a többmezősnél azt tapasztaltam, hogy felülexponál, egyébként tényleg kicsit alexpós. A fókuszpontok szerintem kategóriájában több mint a megszokott, ahogy írtad is, de a sarkok irányába még elkelne 1-1. A live-view akkoriban még nem volt olyan elterjedt, és sok gépnél még most sem tökéletes. Viszont nem írtál a jpeg képekről, amig kicsit gyengébbek. Bár tény, hogy raw-ból jól lehet vele dolgozni. Reméljük a K20D-ben minden hiány javításra kerül. Én maximálisan meg vagyok a géppel elégedve. Abban is bízok, hogy újra elterjed a pentax név, és erőteljesen beleszól a canon-nikon versengésbe.

 4      

Pihe

Szia Ádám, köszönöm a látogatást és a hozzászólást!

Mint említettem, nagyon meg vagyok elégedve a K10D-vel, ezek is inkább csak olyan finomságok, amiket el tudnék képzelni egy (akár közeli) jövőbeni fejlesztés kapcsán.

A JPEG képekkel kapcsolatos problémát én is hallottam még régebben, de a bejegyzés írásakor eszembe sem jutott, ugyanis kizárólag RAW-ban fotózom. Egyszer ugyan kipróbáltam, de nem tapasztaltam sok különbséget, így is-úgy is élesíteni kell mindig.

A függgőleges zajt sajnos az 1.3-as firmware-nél is tapasztaltam zajszűrés nélkül, igaz hogy egy huszonperces infrafotó volt, bonyolult világítás mellett.

Tegnap játszottam este egy Canon 30D-vel. A kereső nagyjából ugyanolyan fényes volt, mint a K10D-é, de sokkal kisebb, és a gemma-alakú kilenc AF pont szinte semmire nem volt elég. A Nikon ezen a téren talán a legjobb.

Kiváncsi lennék, vajon egy K100D-nél ezek a hibák ugyanúgy fennállnak-e, mint a K10D-nél.

Megnéztem a fotóitokat -- engedd meg, hogy gratuláljak. Szinte mindegyik kategóriában lett kedvencem, a tájképtől a tárgyfotóig. Sok ilyet kívánok még!

 5      

Szerdahelyi Ádám

Nagyon örülök, ha tetszenek a képeim. Én is sasoltam a tieid és szintén csak tetszésemet tudom kifejezni! Van egy ismerősöm akinek 100D-je van de ő nem mélyült bele a dolgokba ilyen szinten. Elégedett vele ugy ahogy van. Üdv: Ed

 6      

Pihe

Ed: köszönöm!

 7      

SGábor

Szia Pihe!

A K10D-vel kapcsolatban jutottam el ide a blogos oldaladig, nagyon szeretném valakivel megbeszélni a tapasztalataimat, akinek szintén ilyen fényképezője van, hogy mi a véleménye erről a dologról.
Pár napja vettem egy K10D-t, amire már nagyon vágytam és gyűjtöttem, és most kicsit el vagyok keseredve, mert alulexponál, szerintem nem is kicsit. Azért döntöttem emellett a gép mellett, mert tesztek alapján is jól összerakott, átgondolt gépnek mondták, aztán a képeket elnézve azt látom, hogy kiértékelő fénymérési módban erősen alulexponál. Ez is kicsit bosszantó számomra, mert a régi kompakt fényképezőmmel nem voltak ilyen gondok...A szervíz csak külföldön van, kb. 4-6 hét, és nem is tudom, hogy ezzel a hibájával egyáltalán foglalkoznának-e. Szerinted érdemes ezzel a gondjával szervízbe küldeni?
Szívesen venném, és megnyugtató lenne számomra, ha tudnál nekem valami tanácsot adni ezzel kapcsolatban.

Ezen a linken van néhány kép, amit készítettem, és jól látszik rajta a dolog, a fényképező hisztogramján is és PS-ben a hisztogrammon is, hogy teljesen el van tolódva bal oldalra a hisztogram, amikor a jobb oldalán ott marad az üres a terület.

A levél óriás mellékletet tartalmaz:
képek.zip (19.2 MB)
Letöltés: http://upload.citromail.hu/dl/?tid=735fe41f2fda27ae662ab8bc3bfdb286
Érvényességi idő: 2008.06.11.

 8      

Pihe

Szia Gábor, köszönöm a látogatásod!

A Pentax digitális gépei mindig kicsit alexpósak voltak, ez kivétel nélkül mindegyik generációra igaz (istD és K sorozat). Ha megnézed a listámban a negyedik pontot, láthatod, hogy ez bizony nálam is szívfájdalom, de meg lehet tanulni élni vele - ezért javaslom a teljesen manuál módban és RAW-ban történő fotózást és a föléexponálást, ennek mértékét a fényviszonyok függvényében kell kiismerni. Beltérben egyébként nem szokott gond lenni (sőt, ott kimondottan jól működik a fénymérés), viszont tájfotónál gondolni kell a túlexpóra. Megnéztem a képeidet, szerencsére sehol sem kritikus az alexpó - javaslom, hogy a váz LCD-jének a fényességét állítsd be úgy, hogy nagyjából hű eredményeket mutasson (nálam ez -3-as fényesség).

Ha tudok, segítek - kérdezz nyugodtan.

 9      

SGábor

Szia Pihe!

Köszönöm, hogy válaszoltál.
Az alexpo a képeken szerencsére tényleg nem olyan kritikus, mivel nem buktak be azért a sötét részek rajta. Meg ahogy ismerkedek a géppel, úgy tapasztalom nálam is általában 0,7 Ev-vel kell túlexponálni rajta. Ellenfényes képeknél viszont pont elég volt az az expozíció amit meghatározott. Gondolom idővel egyre jobban ki lehet ismerni, hogy milyen fényviszonyok mellett milyen korrekció szükséges rajta.
Lenne néhány kérdésem még, ha van időd meg kedved válaszolni rájuk:
- Van egy K/M42 átalakítóm, milyen manuális fix objektívet ajánlanál? Sokat hallottam a régi Helios-44 2/58 objektívről,hogy éles részletgazdag képet ad, ráadásul pár ezer forint. Otthon van egy Biometar 2.8/85 régi PentaconSix obejtívem is, ami szintén szép képet rajzol, csak ahhoz meg szükség lenne még egy Psix/M42 átalakítóra is, amit alig találni.
- Milyen raw konvertert ajánlanál?
- Még nem frissítettem a K10D-t (1.00 van rajta), most már úgy tudom 1.30-nál jár firmware, az előző frissítéseket igaz nem kell rárakni, csak elég ezt az 1.30-t?

Köszi
Gábor

 10      

Pihe

Gábor:

Jól gondolod, szokni kell a géppel és kiismerni: ha viszont elkezded "érezni", akkor csodás dolgokat lehet vele kezdeni.

M42-es objektívem sajnos nincs, így a kérdésedre csak elvi választ tudok adni. Egy nagyon kedves ismerősöm (szintén K10D használó) imádja ezeket a fix menetes üvegeket, jelmondata, hogy "csalódni nem lehet velük". A Helios 58mm-es objektívről én is rengeteg jót hallottam már, és rendkívül elérhető árban látni erre-arra (Vatera, eBay). Én M42 átalakító híjján a régi Pentax A-s üvegeket részesítem előnyben, ezek szintén nagyon olcsók (csak néhány példa: Pentax A 50mm F/1,7: 18.000 forint, Pentax A 28mm F/2,8: 14.000 és borotvaéles mindkettő). Ami a szűk keresztmetszet, az a fókuszálás. Egyrészt M42-es optikáknál gond szokott lenni a végtelenbe való fókuszálás, másrészt a K10D gyári mattüvegével elég nehézkes a gyújtópont meghatározása (bár méregdrágák, de rengeteg jót hallottam a Katz Eye osztott mattüvegekről).

RAW konverterben szerintem a leghasználhatóbb az Adobe Camera RAW, ráadásul emlékeim szerint ez ingyenes (Photoshop mellé adják), a Lightroom és a Bridge is ezt használja. A Digitális Fotó Magazin márciusi számában volt egy hosszabb összehasonlítás, ők is ezt hozták ki legjobbnak.

A firmware frissítést mindenképpen ajánlom. Egyrészt megkapod a vakukezeléshez a Pentax vakuk vezeték nélküli módban történő vezérlését, másrészt pedig a hosszú záridőnél fellépő függőleges sávosodás jelenségét is orvosolja (és azt hiszem, az SDM objektívek támogatását is ez a firmware csomag tartalmazza). Frissítés előtt teljesen töltsd fel a váz akksiját, és figyelmesen olvasd el a lépéseket, mert egy félig frissített vázat már csak a szervíz tud helyreállítani.

Huhh, kicsit kisregény lettem, de remélem, hogy a lényeg benne volt. :o)

(A vakuk vezeték nélküli vezérléséről egyébként a jövő hét elején írok külön postban -- egy Cactus V2 rádiós vakukioldó kapcsán.)

 11      

SGábor

Jól értettem hogy akkor a régi pentax-A -s üvegekkel van autófókusz? Vagy csak élességvisszajelzés?
A frissítéssel kapcsoaltban akkor rakhatom a 1.30-at egyből.
Már csak annyi érdekelne :) hogy milyen vakut ajánlsz a K10D-hez?

köszi a türelmed :)

 12      

Pihe

Gábor:

A-s objektívekkel nincs autofókusz (az csak az FA szériában jelent meg), ellenben van a rekeszgyűrűn "A" állás, ami a váz számára átengedi a blendeválasztást (gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az autofókuszt leszámítva minden úgy működik, mint egy mai modern üvegen).

Vaku. Én egy AF 540FGZ-t használok és maximálisan meg vagyok vele elégedve, remek gépezet - ellenben nagyon drága. Van ismerősöm, akinek AF 360FGZ-je van, számára az okoz sokszor problémát, hogy a fej nem forgatható el, vagyis nem lehet vele normálisan deríteni (ez konkrétan tényleg nagy hiba). A Sigmának is 50-es kulcsszám környékén vakuja (ha megfojtasz, sem tudom, hogy pontosan milyen név alatt fut), erről hallottam hideget is, meleget is, de sosem használtam. Az 540FGZ-ről volt már korábban egy rövidebb megemlékezésem: http://blog.csorge.hu/index.php/archive/pentax-af-540fgz

Türelmem pedig maximális. :o)

 13      

Zoran

Nekem talán a 3. pontban írt AF segédfény a legfájóbb pont. Viszont összessgében a K10-el, és a K100D S- el is meg vagyok elégedve.

(első hozzászólásom)

 14      

Pihe

Szia Zoran, köszönöm a látogatást! :o)

Igen, a segédfény jó dolog K-7-en, de azt hozzá kell tenni, hogy ha embert fotózol, akkor kötelező kikapcsolni, mert a led fényereje nem csak zavaró, de bántó is. Rendszervakuval lehet még egyébként játszani segédfényt, sem a Pentax, sem a Metz vakuk segédfénye nem zavaró. (Érdekes módon a Nikon vakuk segédfénye is működik Pentax vázon, viszont kétlem, hogy az élességállításba beleszólnának.)

Így újra végigolvasva a listát, azért maradt még bőven tennivalója a Pentaxnak a jövőre is. :o)

 15      

TakiTibi

Kedves Szabolcs!
Hogyan lehetne előcsalni a K10D-ben az iso 3200-as érzékenységet?

http://static.photo.net/attachments/bboard/00O/00OkXP-42208984.JPG

(Mint 300D-nél a wasia firmware.)

 16      

Pihe

Kedves Tibi! Tudtommal sehogy, bár lehetséges, hogy egy hexa szerkesztővel és megfelelő mennyiségű türelemmel rá lehetne venni - a kérdés inkább az, mennyi értelme van. K10D-n az ISO 1600 már elég cinkes érzékenység, rengeteg összefüggő foltba rendeződik a zaj mintázata, és ha ezen valamelyik képszerkesztőben pusholsz 1 Fé-t, akkor a kép elmozdul a használhatatlan irányba. Egy szó mint száz: technikailag lehet, hogy kivitelezhető, de sokkal egyszerűbb, ha utómunka során babrálod az expozíciót.