TERÜLJ TERÜLJ, TÁSKÁCSKÁM

Majomszokás az utánzás, de (elég) távoli őseim ismeretében (nem, nem az egysejtűekre gondolok) talán megbocsátható, hogy követem azt a már-már itthon is hagyománnyá szelidülő, de a tengerentúlon nagy erőkkel munkálkodó divatot, miszerint hátizsákunk tartalmát szépen vagy kevéssé szépen összerendezve megmutatjuk a nagyvilágnak. Ez egy érdekes embertanulmány is lehetne, ha ezt főleg nem (amatőr) fotósok művelnék, akikről köztudott, hogy az emberiség egyik legelvetemültebb csoportját képezik, és ezért pontosan teljességgel jelentéktelen, sőt mi több, pazarlás lenne bármilyen tanulmányt összerettyinteni róluk (Rólatok, rólam). Ám ami miatt mégis bejegyzés indult a szilveszteri alkoholmámor elenyésző emlékfoltjai után, az a felismerés, hogy sokan nem tudják helyesen megválogatni a felszerelésüket egy-egy túra, séta vagy városnézés alkalmával, és mindent hozni akarnak. Ez természetesen nem is lenne gond, de egy átlag fotóscucc tizenkilós súlyának cipelése hosszú távon elég idegesítő tud lenni - és mostanában sok olyan szituációban volt részem, hogy egy-egy ismerős hirtelen mindent hozott magával, amit otthon talált. A következő bejegyzés az utóbbi két év tapasztalati felismerésein alapuló kis összefoglaló, remélhetőleg segítséget ad majd valamilyen szinten a bővülő felszereléssel rendelkezők számára.
Visszatérve a What's in Your Bag ("Mi van a táskádban?") mozgalomra így néz ki az én táskám tartalma jelen pillanatban, de ennek csak egy részét cipelem nap mint nap.Csak egy gyors átfutás a fotón: bal oldalon látható az aktuális objektívparkom és kiegészítőik (közgyűrűsor; SMC Pentax-DA 50-200mm F/4-5,6 ED; Sigma 28-135mm F/3,8-5,6 APO Macro; Sigma 75-300mm F/4-5,6 DL; SMC Pentax-A 50mm F/1,7; Sigma 105 F/2,8 EX DG Macro; SMC Pentax-DA 18-55mm F/3,5-5,6 AL és hátul egy Olympus HQ 1,7x konverter). Alattuk a MacBook töltője és tisztítóeszközök (körtepumpa, törlőkendő). Középen felül a K10D váz. A váz alatt egy kártyaolvasó (rengetegsok-az-egyben) és a fekete Hoya tokban egy rakás szűrő (UV, polár, infra, meleg és adaptergyűrű-halom). A váztól jobbra a sarokban a Pentax AF 540FGZ vaku, alatta a K10D töltője és egy csomag Cokin szűrő (ND8 átmenetes és dohányszínű átmenetes) és tartó. A fotó közepén a Core Duo 2GHz-es MacBookom. A laptoptól jobbra a HP PDA-m, a Nokia 6233 telóm, egy bicska a váratlan helyzetekre (nem egy éjszakai támadásra gondolok), távirányító a MacBook-hoz, egy vízhatlan tasak, benne egy kis pénz és iratok, a Corolla kulcsai és az Oakley-m. Leghátul egy pendrive és egy vezetékes távkioldó bújik meg -- mindez a sok kacat elfér egy Case Logic SLRC-4 fotóstáskában. Ez a menetfelszerelés néhány jövőbeni cserén és kiegészítésen kívül már majdnem teljesnek mondható.

Nostehát: a felszerelés helyes megválasztása. Eddig azt hittem evidens, hogy bizonyos típusú feladatokhoz vagy sétákhoz különböző összeállítások tartoznak - ne akarjunk megszakadni a befektetésünk súlya alatt. Négy ilyen összeállítást szoktam használni: túrához (erdőjárás), sétához (városnézés), rendezvényekhez (beltér, kültér) és van az egyéb kategória, amikor egy bizonyos céllal szeretnénk fotót készíteni és ennek megfelelően pakolunk be. Nem térnék ki külön a szűrőkre vagy a tisztítóeszközökre, mivel ezek nem nyomnak annyit a latba és inkább jó, ha kéznél vannak, mintha utólag kellene retusálgatni naphosszat, mert az érzékelő szöszös lett.

A túrához mindenképpen kétpántos hátizsákot ajánlok, ennek hosszabb távú cipelése sem amortizálja a gerincet és a csuklyásizmokat. Ha nem akarunk állatfotókat készíteni, bátran vegyük ki indulás előtt a táskából a teleobjektíveket, nagyjából mindent, ami 100mm felett van, ugyanis a legtöbbet a nagylátószögű lencséket fogjuk használni. Ha van makróobjektívünk, mindenképpen vigyünk, sosem lehet tudni alapon - ráadásul egy 100mm körüli üveg kistelének is elmegy, ha minden kötél szakad. A portrézáshoz használatos fix üvegeket (50mm és 100mm között) szintén elfelejthetjük, hacsak nem közgyűrűvel szeretnénk makrózni. Ekkor az 50mm a jó választás, hiszen egy öt centis közgyűrűsorral 1:1-es leképezést érhetünk el. A vaku szintén csak felesleges nehezék, a beépített fényszerszám is jól jöhet, ha deríteni kell - ez alól kivétel makrózáshoz a körvaku. Mivel nem nagy súly, ha van egylábú állványunk, tűzzük a táska oldalához - ha másra nem, kemény terepen jól fog jönni támasztéknak. Érdemes kisebb derítőlapot betenni a csomagba - a természetes fény formálásával nagyszerű hatásokat érhetünk el.

A városnézés tipikusan olyan helyzet, amikor egyformán szükségünk van a nagylátószögű- és a teleobjektívekre, hiszen a nagyobb terek megmutatása és a messzebb eső kis részletek fotózása egyaránt a városfotóhoz tartoznak. Nyert ügy, ha jó minőségű zoom obikkal rendelkezünk kisebb átfogásokon: például jó összeállítás lehet a 10-20mm halszem, 18-55mm nagylátó és a 75-300mm teleobjektív szentháromság. Makrózni valószínűleg nem fog kelleni városban, és ma már a legtöbb telén van legalább 1:3-as leképezést elérő kapcsoló, ha mégis ellenállhatatlan vágyat éreznénk a közelképek készítésére. Vaku legyen velünk. A legjobban akkor járunk, ha egy könnyebb háromlábút van lehetőségünk cipelni, azonban ezzel masírozni nem mindenhol üdvös (főleg múzeumok, könyvtárak, közintézmények kevésbé kompatibilisek ilyen vonatkozásban), de egylábúval nehezebb sötétedés után sikeresen működni (ha viszont egy tüntetésbe csöppenünk, még bármire is jól használható). Erősen ajánlom, hogy úgynevezett slingshot táskát válasszunk - ez az egypántos, mellen keresztbefutó fajta, amit levétel nélkül elérünk, mozgathatunk -- utóbbi főleg tömegben, tömegközelkedésen jó, hiszen meg tudjuk védeni féltett felszerelésünket. Próbáljunk olyan táskát választani, amin nincs semmilyen márkajelzés -- ez körülbelül olyan hívogató a tolvajok számára, mint amikor a tuningladákon a szélvédő napellenzőcsíkján az audiorendszer gyártója kerül feltüntetésre.

A harmadik kategóriám a rendezvények köré csoportosítható, bár bevallom, ebben kevesebb tapasztalatom van, mint az első kettőben. Objektív tekintetében mindenképpen valahová 28mm és 85mm közé jó beválasztani zoom obi tekintetében. Ha zárt térben sok emberrel kell számolni, és egy csoportkép esetén már nincs hová hátrálni, mindenképpen vigyünk nagylátószögű objektívet, ekkor persze készüljünk fel, hogy otthon lesz munkánk a torzítás megszűntetésével. A telét ismét kirakhatjuk a táskából, kivéve olyan helyzetben, ahol akadályoztatva lehet a mozgásterünk (például egy koncerten vagy egy divatbemutatón). Rendezvényeken fokozottan figyeljünk a felszerelésünkre, még akkor is, ha ismerős társaságba megyünk -- a gyerekek is veszélyesek a felnőttek játékaira, például elég kínos a felismerés, ha a gyerkőcök a célbadobást egy sokszázezres lencsével gyakorolják (ekkor általában valami tompa tárgy jut először eszünkbe, aztán az ügyvédünk telefonszáma). A vaku semmiképpen se maradjon otthon, minél több pótelemmel. Szintén vigyünk diffúzort, illetve szabadtéri programhoz derítőlapot. Olyan táskát érdemes választani, ami a legjobban véd a nem várttól is: esés, rúgás, döntés, öntés - ahol sok ember van, ott minden előfordulhat. Ha egy sarokban elfér, sok bajt nem okozhat egy háromlábú állvány, de számítsunk arra, hogy általában gyorsan kell majd mozognunk, így nem lesz feltétlenül szükség rá. Sok fotóval kell számulnunk, ezért egy laptop cipelése kiválthatja a nagyobb kapacitású memóriakártyákat is, de ekkor ugyancsak plusz egy dologgal kell számolnunk, amire folyton figyelnünk kell - jó megoldás lehet egy kis hordozható merevlemez, aminek a házában van kártyaolvasó is.

Az utolsó kategória, az "egyéb" szinte bármi lehet - divatfotó, portré vagy egy bizonyos téma megörökítése - amihez szinte elegendő egy objektívet és hasznosnak vélt kiegészítőket elvinni, felhasználni. Ha vadra megyünk, úgysem fogjuk betenni az 50mm-es alaplencsét, sokkal inkább megkérjük a szomszédot, hogy segítsen a kocsira emelni a fókuszcsapdás 1000mm-es tükörobjektívet. Saját szájíz alapján válogatandó a téma.

Néhány kiegészítés, ami mindenkor jól jöhet. Kötelező felszerelésnek számít egy szakadásmentes nylonzacskó, minél nagyobb: minden esetben jól jöhet, hiszen nagy eső esetén a vázat illik jól elcsomagolni és betehetjük mellé az iratainkat is (az tök mindegy, ha mi bőrig ázunk... edződni, Pajtások, edződni!) - azonban porban, sárban sem rossz a vázat védeni vele. Vigyünk napszemüveget, ez télen sem utolsó kiegészítő -- nyáron pedig amellett, hogy a polarizált lencsékkel betekintést nyerhetünk, hogy miért is jó polárszűrőt használni, erős fények ellenére is észrevesszük a megörökítendő részleteket. Ha autóval közlekedünk, pótkulcsról ne feledkezzünk meg -- tavalyelőtt Julcsival Dobogókőn csúnyán megjárhattuk volna, ha a RAV4 pótkulcsát otthon felejtem. Mivel egy fotós sűrűn térdel, főleg a természet lágy ölén hajlamos a nadrágunk percek alatt valamelyik mosóporreklám tesztalanyává süllyedni (legrosszabb esetben utolsó megoldás az ecetes olló, amivel a nyolcvanas évek rockernacijait idézhetjük több-kevesebb sikerrel), amit otthon nem biztos, hogy jó szemmel néz majd a háziasszony - legyen nálunk egy kendő (rongydarab), amit a térdünk köré csavarunk adott esetben.

Remélem, hogy segítség volt ez a kis leírás vagy legalábbis adott néhány tippet -- és ha bármilyen ötlettel bírtok, amit megosztanátok itt e témában, azt megköszönöm.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« évzáró
flickr meeting fotók »

apple     fotó     fotótech     izé     k10d     macbook     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Takoca

na ez nem semmi!

az én táskám egy nagy szemetes :) (most még de kénytelen leszek valami fotós batyut venni, és ott kénytelen leszek rendet tartani)

 2      

Balázs

És akkor csodálkoznak az emberek hogy irigyek vagyunk egymásra :)

 3      

Pihe

Balázs:

:o)) Szerintem ez nem irígység kérdése (de láttam a smiley-t). A legtöbb cucc itt teljesen elérhető árban van más gyártók hasonló cuccaihoz viszonyítva, részint ezért is lettem Pentaxos (és gondolom Te is... csakúgy, mint Takoca): magas minőség, hatalmas lencseválaszték, megfizethető eszközök.

 4      

Balázs

Dícséretnek szántam, szép felszerelés :)
Irigy meg arra vagyok hogy nekem nincs ennyi szép cucc a táskámban csak a terveim (egyelőre) :)

 5      

Takoca

hát irigykedni sok féle módon lehet, pl:

1, fulladj meg hogy ilyen cuccod van... rohadék
2, a szemétlád honnan van neki erre pénze? Biztos az szülők vették! De nekem ennél jobb kell!!
3, uhh de klassz! ilyet szeretnék én is!

remélem nem kell mondani hogy melyikre szavazok :)

 6      

Pihe

Takoca:

az első kettőre? :o))

De tényleg örömmel segítek, ha ezzel a felszereléssel bármilyen kérdésetek lenne, mint ahogy igyekeztem eddig is így tenni.

 7      

Takoca

honnan tudtad ;)

egyébként kíváncsi lennék a véleményedre:

ócsó uv szűrőt vettem, (2900ft) de ma azért elbizonytalanított egy kolléga hogy olcsó húsnak híg a leve (na jó ezt tudtam magamtól is)

szerinted mekkor különbség van egy 2900ft-s meg egy 8900ft-s szűrő között???

majd tesztelem de kéne egy kis UV :)

 8      

Pihe

Takoca:

Legjobb tudomásom szerint az UV szűrők az ultraibolya sugárzás kiszűrésére, a ködszerűség megszüntetésére valók - ez például a hegyekben kifejezetten hasznos dolog, de csak sokezer méter magasan. Ezek a szűrők áttetszőek és a legtöbb fotós soha nem fog különbséget tapasztalni, hogy szűrővel vagy szűrő nélkül mi a különbség két kép között - mégis léteznek erős UV szűrők (mint például a Haze-2A), amik fakó sárgás színűek, így elszínezik a végeredményt és visszavesznek a fényerőből is. Két "mezei" UV szűrő között tapasztalatom szerint négy különbség lehet, amik árbefolyásoló tényezők: 1. bevonat (mennyire hatékonyak, tisztíthatók), 2. minőség (üveg vagy műanyag, milyen a szűrőréteg elhelyezési technikája, mi a gyűrű anyaga), 3. méret (átmérő) és végül 4. márka. Utóbbi adja meg a legnagyobb szórást, nem mindegy, hogy HAMA vagy például B+W van-e ráírva, bár hiszem azt, hogy UV szűrőben nem tesz különbséget, ha csak az objektív frontlencséjét szeretnéd védeni. Inkább a polárszűrőknél érdekes, hogy milyen bevonat, milyen márka. Tehát azt mondom: ha csak fizikai védelmet szeretnél, szinte mindegy.

 9      

Zsákai Péter

Ebédidőben régi post-oddal ütöttem el az időt (persze csak az ebéd után!!! :)). Amellett, hogy nagyon hasznos volt, mert pont múlt héten gondoltam végig, hogy ha DSLR-em lenne, mondjuk a Schönbrunni kiránduláshoz milyen obikra lett volna szükségem.

A hasznosságon kívül külön hangsúlyoznám az írás nagyon jó, hangulatos, vicces, ugyanakkor kellően szakmai megfogalmazását.

Kedvenc részeim a következők:

"de egylábúval nehezebb sötétedés után sikeresen működni (ha viszont egy tüntetésbe csöppenünk, még bármire is jól használható). "

"sokkal inkább megkérjük a szomszédot, hogy segítsen a kocsira emelni a fókuszcsapdás 1000mm-es tükörobjektívet."

"hiszen nagy eső esetén a vázat illik jól elcsomagolni és betehetjük mellé az iratainkat is (az tök mindegy, ha mi bőrig ázunk... edződni, Pajtások, edződni!) "

na, irány vissza dolgozni! közben majd titokban ezeken mosolygok! :D :D :D

 10      

Pihe

Péter, ahogy elnézem, Neked elsősorban teleobjektívre lenne szükséged, feltéve, hogy átállsz a sötét oldalra. :o) Ma már szinte mindegyik géphez adnak dupla kitet, ami legtöbbször 18-55mm és 50-200mm vagy valami hasonló: ezekkel már remekül el lehet lenni.

Persze más-más objektív más-más lehetőségeket nyitnak meg... ki kell tapasztalni mindent. Mindenesetre örömmel segítek, ha tudok. :o)

Amúgy örülök, ha viccesnek találtad a leírást. :o)

 11      

Zsákai Péter

köszönöm a segítséget előre is! továbbra is nagyon esélyes nálam a Pentax! :)

igen, eddigi "gyakorlatom" alapján biztosan kellene egy tele. viszont nagyon szeretnék egy széleslátót is kipróbálni. úgy érzem azzal barátok lennénk. :) majd meglátjuk! ha Pentax lesz, Te leszel az első, aki tudni fogja! még vásárlás előtt! ;) ...de egyelőre a távoli jövő! addig is nagyszerűen megvagyunk a Fujival. imádom! :)

tavasszal egy fotós találkozón szinte én voltam az egyetlen, aki kompakttal jelent meg. néhányan "irigykedtek" is, hogy nekem volt a legkönnyebb a felszerelésem. :) ahogy írtad másik írásodban, minden relatív! :)

 12      

vinczepetya

Először is gratula a kollekciódhoz, szép válogatás, precíz, rendbentarott dolgok, látszik a képeiden is az alaposság, ezt tükrözi a táskád tartalma is!
Tehetnék fel én is táskatarlamat, de sajnos ennek az asztalnak az egyik sarkán is elférnének a cuccaim, persze ez nem szomorít el, tudom miket akarok még, és meg is fogom őket szerezni, csak idő és pénz kérdése!
Tényleg, mi újság a polárszürővel, végülis elvitték a lencsével együtt?
Szép beszámoló lett, grat!

 13      

Pihe

Zsákai Péter: ahogy írtam tegnap külön emilben, a mai napig használok a munkahelyemen kompakt gépet és egyszerűen vannak olyan feladatok, amiket tükörreflexessel csak nehézkesen tudnék megoldani - főként a folyamatos objektív-cserélgetés és a felszerelés súlya a szűk keresztmetszet. Emellett természetesen a tükrös gépeknek rengeteg olyan plusz tulajdonsága van, amit a kompaktokban hiába keresnénk. Szóval van, amire ez jó és van, amire az. De ahogy mondani szokás, soha ne ítélj meg valakit a fényképezőgépe alapján.

Vincze Petya: azért az én cuccom is eléggé szelidült már ehhez a kirakathoz képest. :o) Fél év alatt el tudtam dönteni, hogy mi érdekel és mi nem, így a felszerelés is így változott. Ha az épületfotón kívül más nem érdekelne, valószínűleg a Sigma 10-20-on kívül nem sok mindent látnátok az asztalomon. :o) A polárszűrőt sajnos elvitték, csak így tudtam megegyezni az objektívcsere ügyében -- elnézést kérek érte. :o(