EGY PERVERZ GONDOLAT BOGIVAL

Bevallom őszintén, hogy a makrófotózás mindig birizgálta a fantáziámat és amióta fényképezőgéppel szaladgálok, egyre inkább kezdem a témához kapcsolódó eszközök tulajdonságait felismerni - talán nem árulok el titkot, de általános ismérv a magas ár. A következő módszerrel pár perc alatt a már meglévő lencseparkunk segítségével nulla forintból lehetünk egy nagyszerű makróberendezés használói.

Frissítve: 2007. december 26.

Az este folyamán szerettem volna valamit nagyítva megnézni (igen, a saját szememmel) és az első kezem ügyébe akadó tárgyat használtam fel fordítva ehhez, mintegy nagyítót: ez a kis 50mm-es portréobjektívem volt. Aztán támadt egy perverz ötletem Bogival. Bogi egy kutya közönséges muslinca, aki hetekkel ezelőtt hagyta a fénysátram egyik szegletében vissza földi porhüvelyét, hogy élettelen testét néha előkaparva kísérletezhessek rajta. Tudom, ez igen morbid és pont elég koncentráltan szégyellem is magam miatta -- annak ellenére, hogy ez a bejegyzés nem a bűntudatról szól, szeretném leszögezni, hogy teljesen egészséges gyermekkorom volt, és sosem vetemedtem állatok kínzására. (Bogi tulajdonképpen már nem is él, így ez nem minősül kínzásnak.) Mint általában a muslincák, Bogi sem éri el a 3 milliméteres hosszúságot (lemértem pontosan: 1 milliméter hosszúságú a teste, hátracsapott szárnyakkal együtt a teljes méret pontosan valahol 2 és 3 milliméter között van), így ideális tesztalany ahhoz, hogy egy kis extrém makrózáshoz kövessek el rajta erőszakot.

Az ominózus ötlet a következő volt: ha a kis portrélencsémet megfordítva kellemes nagyítást kapok, akkor azt egy teleobjektív végére erősítve a józan paraszti logika szerint annak sokszorosát kell produkálnia. Mondanom sem kell, rögtön nagyítási arányszámok kezdtek a fejemben cikázni. Aztán rájöttem arra, hogy valószínűleg nem én találtam fel a spanyol viaszt és tulajdonképpen a dioptriás előtétlencsék is pontosan így működnek, de a helyzeti felismerés sokkal többet jelent annál, mintsem ilyen apróságokkal törődjünk. Mielőtt tovább olvasnátok Pajtások, szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a leírás megvalósításából adódó esetlegesen bekövetkező károkért nem vállalom a felelősséget, tehát csak óvatosan. Néhány dologra illik odafigyelni a kellékek összeválogatásánál: például a vázra feltett objektív gyújtótávolsága legyen sokkal nagyobb, mint a megfordított üveg gyújtótávolsága, illetve a megfordított lencsét vegyük a legnagyobb rekeszre (legkisebb F-érték), ezekkel ugyanis elkerülhetjük a vignettálódást. Megfordított lencsével rohangálni a dzsungelben nem egy életbiztosítás sem az objektív, sem a váz számára, hiszem a sok mocskot, ami pillanat alatt rátapad az üvegre szó szerint a hátsó ajtón visszük be a házba, így az érzékelő idő előtt fog kilátástalan állapotba kerülni. Tehát, csak sterilhez közelítő, ellenőrzött környezetben tegyünk próbát. Fogjunk két adaptergyűrűt és egymással szembefordítva szigeletőszalaggal erősítsük össze őket -- hacsak nem vásároltunk minden lencsénkhez külön-külön szűrőket, akkor biztosan akadnak ilyen gyűrűink. Az adaptergyűrűket előbb a vázra szerelt obira csavarjuk (én az SMC Pentax-DA 50-200-ast használtam 200mm-es állásban), aztán a másikra a megfordított lencsét - azért nem árt a kezünket a második lencse alá tartani, nehogy meggondolja magát a ragasztó. Állítsuk az első objektívet a legnagyobb tele állásba, és mehet a jöhet, rábukhatunk a tesztalanyra.

Ingyen leves nincs, ezt jó tudni: a megfordított lencse, csakúgy, mint az előtétek, rontják a képminőséget -- nem hiába találták ki a közgyűrűsort és a dedikált makróobjektívet. Viszont a közgyűrűsorokkal szemben itt bizony több előnyünk is van: egyrészt van fénymérés, másrészt van jól kezelhető fókusz, harmadrészt azonnal állítható a kihuzat és nem utolsó sorban nem kell azzal szenvednünk, hogy a lerekeszeléssel sötétedik a keresőnk. Úgy vélem, ez a blogpost kifejezetten azoknak lehet valamennyire hasznos, akik szeretnek kísérletezni és olykor-olykor külön anyagi ráfordítás nélkül makrózni.
És még egy lapáttal rádobtam: Pentax K10D, 1/15s + közgyűrűsor + Sigma 75-300mm DL @ 300mm, F/8 + SMC Pentax-A 50mm @ F/4 megfordítva. Csak a széleit vágtam le, hogy a honlapom 750px-es szélessége ne zavarjon be. Amit látunk, az a muslinca 1 (egy!) milliméter hosszúságú testéből egy részlet. Most, hogy kis családom megajándékozott egy rendszervakuval, meg tudtam normális fényviszonyok mellett ismételni a felvételt. Betettem még egy képet, ami a 100%-os nagyítás egy részlete a muslinca szeméről, jól látható, hogy a fókuszon kívül eső részek nagyon rondán elszíneződnek - nappali világosság mellett nagyobb rekesszel ez a színtorzulás is kiküszöbölhető (minden másra pedig ott a Photoshop).Így néz ki a setup, mert ígértem: balról az 54-es kulcsszámú Pentax vaku vezeték nélküli slave módban, jobbról a K10D, a vázon a közgyűrűsor teljes hosszában, rajta a Sigma 75-300mm-es objektív 300mm-es állásban és a legközelebbre fókuszálva, azon pedig a kis Pentax-A 50mm-es objektív megfordítva. Középen a gyufaszál melletti kis pont Bogi (gyufaszál nélkül nem találom meg az asztalon).

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« nemek közötti kommunikáció
macskafogni »

barkácsdilettantizmus     fotó     fotótech     izé    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

vinczepetya

:)
Szegény muslinca már soha nem fogja felfogni, hogy kikerült az internetre, amúgy ügyes a leírás, igazi, téli estékre való kisérletezésrevágyóknak való!

 2      

Pihe

Köszi :o)

 3      

Takoca

hát úgy látom szegény Bogi nincs éppen a toppon :)

igazán berakhatnál egy képet erről a csoda makró objektívről!

 4      

Pihe

Amint tudok szerezni egy másik vázat, lesz fotó a teljes megoldásról. :o) De addig csak egy másik obit képzelj el a rendes objektíved elé, megfordítva.

(És hogy szuperál a K10D? Vagy most vizsgaidőszak?)

 5      

Takoca

Szerencsére nincs már vizsga időszakom, csak egy MCP vizsgát csináltam meg.
K10D szuper, de még mindig csak szokom :)))

dobj egy emailt és mutatok néhány próbálkozást ha érdekel

 6      

Pihe

Takoca:

örömmel látom a fotóidat! A címem szabolcs@csorge.hu.

Boldog Ünnepeket Nektek!

 7      

freddy27

Bocsi én csak egy apróságot. Ez nem muslica. hanem levéltetű.