KÉTSZÍNŰSÉG

Az elmúlt hetekben elég sok olyan impulzus ért, amelyik azt találja mondatni, hogy a fotózás kétszínű dolog: egyik oldalon ott a technika, a másik oldalon az ember -- és miközben utóbbi igyekszik minél többet beszerezni az előbbiből, az előbbi csendesen átveszi az irányítást az utóbbi felett. Nem a megszállottságra gondolok, az szerintem egy komoly hobbival rendelkező ember számára természetes velejáró, sokkal inkább arra, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy fotó azért jó, mert az objektívben X lencsetag található Y csoportban, vagy mert a legnagyobbra nyitott rekesznél is pengeéles képet ad - és a közelmúltban az egyik kedvenc Mac-es blogom szerzője furcsamód a technikai oldal felé kedvezett (ha nem is éppen konkrétan kimondva, inkább csak sugallva). A teljesség kedvéért az ominózus blogpostot ide kattintva olvashatjátok.

Mivel az elmúlt időben rengeteg - merőben különböző - véleményt hallottam ezügyben, kiváncsi vagyok, hogy Ti, kedves Pajtások miként látjátok -- szerintetek mi a fontosabb egy fotónál? (Az "összhatás" és a "a jó kép relatív" válaszok direkt nem alternatívák, ennyire nem könnyítem meg a helyzetet. ;o))

Egy fotó akkor jó, ha technikailag (helyes beállítások, kompozíció, stb) jól van elkészítve, a mondanivaló másodlagos;

Egy fotó akkor jó, ha van üzenete, a technika másodlagos;

Egy fotó csak akkor jó, ha van üzenete és technikailag is helyes van elkészítve.

E-mail címed:


 PIHE, szavazás témakörben

MegosztásOldal teteje

« üresjárat
eltúlzott optimizmus »

fotó     fotótech    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

juice

Pihe!
Ha jól látom 2007. november 6.-át írunk, én két nap múlva megírom a Tévémaci című posztomat, aminek semmi köze a fotózáshoz, viszont éppen fotósuliba járok és ismerkedek azzal a tevékenységgel, ami másfél év múlva már a legfontosabb lesz nekem a világon. Én ezt ekkor még nem tudom, még más terveim vannak, de a gondolat születőben van.
Utólag elszégyelltem magam amiatt, amit mondtam, úh. ma mégis belenéztem pár korábbi bejegyzésedbe, és találtam 1-2 olyan szösszenést is ami még nekem is mond valamit :)

ja és a középső gombot nyomom, ami nem akadályoz meg abban, hogy egy éven belül lecseréljem a 350D-met és a kitobimat valami jobb cuccra, például most dobták piacra a 40D-t, ha nagy leszek, olyanom lesz :)

 2      

eldiablomismo

Kedves Juice, milyen szép régi találat. És meglepő, hogy mennyire flémeletlen (hogy ezzel a szép magyar szakkifejezéssel éljek :D) maradt a téma, gondolom akkor még nem örvendett akkora közkedveltségnek a blog, mint manapság :D

 3      

juice

nem gond, majd így visszamenőleg... :)

 4      

Pihe

Kihírdetném a szavazás végeredményét. :o)

2007. november 8. és 2009. augusztus 13. között a következő eredmény született:

- Egy fotó akkor jó, ha technikailag jól van elkészítve: 0 szavazat
- Egy fotó akkor jó, ha van üzenete: 4 szavazat
- Mindkettő: 2 szavazat

Köszönöm szépen a szavazatokat! :o)


(Feltalálhatnánk a párhuzamos bloggolást, avagy több blog kronológikus összefésülését. Persze ez visszamenőleg lenne a legviccesebb, ahogy Juice írta fentebb. :o))

 5      

juice

találtam olyan bejegyzést is, hogy többen vezettetek volna egy blogot... van itt minden :)

 6      

tmt

Na én meg jól beszavaztam (nem vettem észre, hogy régi post), szóval a másodikra +1 :)
Amúgy érdekes ez a téma, nem feltétlenül jelent előnyt a jobb technika, sokszor elkényelmesíti az embert ("sötét van? há' felcsavarom ISO3200-re, még ott is kicsi a zaj"). Meg nem mindegy az sem, hogy egy drága szett nem biztos, hogy annyival jobb, mint amennyivel drágább. Meg sokat lehetne még ragozni.

 7      

Pihe

Így is vitte a pálmát a második lehetőség. Amúgy pontosan így gondolom én is (pedig az én nem szavaztam) - mindig Bacity flickr streamjével szoktam példálózni, és most sem teszek máshogy - lehet mobillal is iszonyat hangulatos képeket lőni.